De organisatie van de informatiemarkten op 16 en 20 september kijkt terug op zeer prettige bijeenkomsten. Er werden goede vragen gesteld en mensen toonden veel interesse in de ontwikkelingen. Op de markt zelf was er gelegenheid een reactieformulier in te vullen en in de gouden bus te gooien.
De vragen met antwoorden vind je hieronder. Soms net iets anders opgeschreven dan ingediend, zodat anderen hier wellicht ook iets aan kunnen hebben. Specifieke vragen over de oude kern Meteren, worden direct beantwoord naar de vragensteller.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Waarom zijn de huizen zo duur? ‘Betaalbaar wonen’ is onbetaalbaar.
Dit is een gevolg van marktwerking. Naast stijgende (productie)kosten van de huizen en de aanleg van de openbare ruimte, hebben we te maken met een oververhitte huizenmarkt. ‘Betaalbare woning’ is een landelijk bepaalde term. Het bedrag van een betaalbare woning is vastgesteld op 355.000 euro.
Hoeveel vrije kavels komen er in deelplan 3 in de verkoop? En wanneer?
In deelplan 3 liggen circa 4 kavels. We hopen deze in de tweede helft van 2025 dan wel de eerste helft 2026 op de markt te zetten. Echter zullen er in de eerste helft van 2025 nog drie of vier vrije sector kavels in deelplan 2 beschikbaar komen.
Wanneer start de bouw van bouwfase 3, De Woongaard?
De verwachting is dat startbouw eind 2024, dan wel begin 2025. Is ook mede afhankelijk van de levering van stroom van Liander.
Krijgen potentiële kopers uit de gemeente West Betuwe voorrang op een koopwoning in De Plantage?
Vooralsnog niet. Oorspronkelijk is de wijk ontwikkeld voor een behoefte uit de toenmalige gemeente Geldermalsen en de regio.
Is er een zelfbewoningsplicht?
Ja.
Wordt er duurzaam en klimaatadaptief gebouwd?
We spelen met de plannen in op de thema’s van het moment. We weten nu dat het vaker, veel regent, dat zich periodes van droogte en op hete dagen hittestress voordoet. In fase 3 is er daarom bij elke woning een waterbergingsverplichting. En wordt er meer vergroend om de hittestress tegen te gaan.
Worden er ook huurwoningen gebouwd?
In deelplan 3 worden 55 huurwoningen gebouwd door Kleurrijk Wonen. Er is geen sprake van middeldure huurwoningen in deelplan 3.
Komen er kavels speciaal voor senioren?
Nee, er komen geen kavels voor senioren. Wanneer senioren een kavel willen kopen, kunnen zij de berichtgeving in de gaten houden over de kavelverkoop en erop inschrijven. De ontwikkelaars zullen wel levensloopbestendige woningen verkopen en realiseren. In Deelplan 4 hier wel aandacht voor komen.
Komen er ook commerciële voorzieningen in de wijk?
In het bestemmingsplan van deelplan 3 is een mogelijkheid opgenomen om horeca te realiseren bij de plas. De desbetreffende ontwikkelaar kijkt of er ook uitbaters zijn die deze m² wil afnemen. Daarnaast zijn aan huis gebonden beroepen mogelijk in de wijk.
In de oorspronkelijke structuurvisie voor de Plantage (vastgesteld in 2009) is geen ruimte voor commerciële voorzieningen opgenomen. Voor deelplan 4 wordt gekeken of er mogelijkheden zijn, en ondernemende exploitanten. Daarnaast zal gekeken worden of in dit deelplan ook ruimte en behoefte is aan zorgvoorzieningen.
Komt er een supermarkt in de wijk?
Of er ergens een supermarkt komt, hangt van meer factoren af. Wanneer een supermarkt zich aandient, wordt er onderzoek gedaan. Het hangt samen met een soort spreidingsbeleid in relatie tot aantal inwoners. Het beleid van de gemeente is alle winkelvoorzieningen zoveel mogelijk te concentreren rondom het centrum van Geldermalsen. De bestaande supermarkten zijn daarbij belangrijke trekpleisters. Deze zullen daarom niet zomaar verplaatsen naar bijvoorbeeld De Plantage.
Aan de rand van de wijk is de Aldi gevestigd.
Kan de Boulevard niet wat aantrekkelijker worden gemaakt met bijvoorbeeld een ijskraam of een pizzamobiel?
Dit gaat de projectgroep onderzoeken hoe en of dit mogelijk is. Hier hoort onder meer een standplaatsvergunning bij. Van zo’n standplaatsvergunning kan iedere ondernemer gebruik maken.
Kan er niet wat horeca komen?
We denken dat dit moet samenhangen met een te ontwikkelen gebiedsvisie voor heel Meteren. Wat is wenselijk, wat is mogelijk en waar? De projectgroep adviseert het gemeentebestuur een gebiedsvisie te ontwikkelen. De bestemming Horeca moet worden opgenomen in het bestemmingsplan of er moet een procedure gestart worden. Maar ook dan is het nog een kwestie van aanbod; is er een ondernemer die dit wil oppakken?
Kunnen jullie er niet voor zorgen dat iedereen zijn kliko achter zijn huis neerzet? Het is zo ontsierend als ze standaard bij de voorgevel staan op de openbare weg.
Kliko’s mogen niet langer in de openbare ruimte staan dan nodig voor het ophalen van het huisvuil/oud papier. We vragen de inwoners elkaar hierop attent te maken.
Ik woon in een straat waar bewoners hun auto aan de openbare weg zetten, terwijl ze wel zelf een oprit hebben. Kan de gemeente deze mensen daarvoor bekeuren?
Nee, dat kan niet. Het is niet verboden om je auto op de weg (waar het is toegestaan) te parkeren terwijl men er op eigen terrein ruimte voor is. We moedigen buurtbewoners aan zelf dat gesprek met elkaar aan te gaan. Dat is soms lastig maar probeer dingen niet op te laten lopen en gewoon luchtig het gesprek met elkaar te voeren.
Is er voor de kinderen die vanuit de volgende fases naar school willen wel plek op het huidige IKC?
De situatie van de woningbouw in de Plantage in relatie tot de capaciteitsproblemen bij kindcentrum De Plantage is bij de gemeente bekend. Wij zijn in gesprek met het schoolbestuur, Fluvium, om samen te kijken op welke wijze wij dit probleem kunnen oplossen.
Kan er niet meer groen worden geplant in de wijk?
Op sommige plekken in de wijk is het groen nog niet volwassen. Afgelopen zomer hebben we te maken gehad met een bijzonder natte periode. Hierdoor is sommige aanplant verzopen. Op die plekken wordt iets nieuws geplant.
Ook wordt de boulevard nog wat aansprekender gemaakt met zitjes en groen. In De woongaard (fase 3) wordt meer groen aangeplant omdat deze wijk groener van opzet is. In De Plantage, fase 2, planten we in het najaar 2024 en voorjaar 2025 nog extra bomen.
Er staat veel onkruid in de wijk. Wat doet de gemeente hieraan?
Het is een bekend punt bij ons. Helaas hebben we te maken met een combinatie van factoren. Het weer laat zich niet sturen waardoor het onkruid op bepaalde momenten overal gelijktijdig de grond uitschiet. De laatste jaren gebruikt de gemeente ook geen agressieve bestrijdingsmiddelen meer. Daarnaast hebben we te maken met ziekte en een krappe arbeidsmarkt. Hierdoor zijn er niet voldoende mensen beschikbaar om alles op te pakken zoals we het graag zouden zien.
Kan er niet een ander losloopveldje voor honden worden gemaakt?
De gemeente voorziet niet standaard in losloopveldjes voor honden. Naar aanleiding van een burgerinitiatief en het leefbaarheidsbudget is het huidige veldje tot stand gekomen. In de wijk geldt verder een aanlijn- en opruimplicht.
Ik mis een paar prullenbakken. Vroeger waren het er meer. Waar zijn ze gebleven?
Er is een afvalbrigade in de wijk. Met de afvalbrigade is afgestemd waar prullenbakken geplaatst moeten worden.
Bij De Poort zijn de bomen doodgegaan en is dit verworden tot een hondenuitlaatplek. Doet de gemeente hier nog iets aan?
De bomen zijn door de natte zomer verzopen. In november worden er nieuwe bomen geplant. Als een hondeneigenaar de hond in de wijk uitlaat, is er zowel een aanlijn- als een opruimplicht. Spreek elkaar er gerust aardig op aan.
Kunnen er geen picknickbanken worden geplaatst bij de voorzijde van de kantelen?
Alleen in parken of in een speelgebied plaatsen we picknickbanken.
De hoofdstructuur ligt vast. De Bentinckshof, De Noorderhof, Citadel en De Binnenplaats zijn onderdeel hiervan. Bij het ontwerpen van de wijk, zijn de ontsluitingswegen al ingetekend. Dit heet de ‘hoofdstructuur’.
Het is best druk met verkeer door De Citadel. Kan dit niet eenrichtingsverkeer worden?
De Citadel is aangewezen als ontsluiting en blijft 2-richtingen. Dit is deel van hoofdstructuur van de wijk.
Het is best druk met verkeer in De Binnenplaats, kan dit niet worden ingericht als eenrichtingsweg?
Nee, Dit maakt onderdeel uit van de hoofdstructuur, en dus ontsluiting, van de wijk.
Kan de brug bij Bastion niet worden ingericht als eenrichtingsweg?
Nee, deze brug is een fietsbrug. Er is bewust gekozen om hier geen verkeer over te laten gaan om sluipverkeer vanuit de wijk Kalenberg te voorkomen.
De Citadel en De Poort/parkeerhof achterzijde wordt gebruikt als doorsteek tussen De Poort en Ravelijn. Kan dit worden ingericht als woonerf?
We denken dat het te maken heeft gehad met wat werkzaamheden. En gaan ervan uit dat dit niet structureel gebeurt. De hele wijk is ingericht als 30 km zone daarom worden er geen ‘woonerven’ meer aangelegd.
Hoe wordt voor een veilige oversteek gezorgd vanuit oud Meteren naar het Archeologiepark?
Dit wordt meegenomen in de herinrichtingsopgave voor de Rijksstraatweg. Dat is dit jaar opgenomen in de perspectiefnota. De volgende stap voor de gemeente is het formuleren van een projectplan en capaciteit toe te kennen.
De gemeenteraad heeft budget beschikbaar gesteld voor het opstellen van een herinrichtingsplan voor de Rijksstraatweg (gedeelte spoor tot A15). Dit project moet nog worden opgestart. Hierin moeten ook de verbindingen tussen Kalenberg, Oud Meteren en Plantage worden meegenomen.
De presentatie zoals gehouden tijdens de informatiemarkten over deelfase 3 van De Plantage Lees meer over Presentatie informatiemarkten Meteren 16 en 20 september 2024
Iedere inwoner van Meteren (en dus ook inwoners van De Plantage) ontvingen een uitnodiging in de brievenbus over de Informatiemarkt over De Plantage. Deze vindt plaats op 16 en 20 september. Lees meer over Informatiemarkt over De Plantage
BPD Ontwikkeling bv Bunnik Projekten Gemeente West Betuwe Van Wanrooij Projectontwikkeling bv Zondag Ontwikkeling
Gemeente West Betuwe Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen Telefoon: (0345) 72 88 00 gemeente@westbetuwe.nl
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.